Projecten

Meertalige vertellers in Gent

In het najaar en winter van 2019 – 2020 gaf De Waaier Vzw lessen verhalen vertellen voor NT2 in de verschillende CVO’s in Gent en in een OKAN-klas (Onthaalklas Anderstalige Nieuwkomers). Het doel was mensen warm te maken voor verhalen vertellen en voorlezen aan publiek, in het Nederlands en/of in een andere wereldtaal naar keuze.


Met een gemengd groepje van een tiental enthousiastelingen – Nederlandse taalleerders en voorleesvrijwilligers van de bib in Gent – werd vier sessies lang gewerkt aan het vertellen van een eigen verhaal in taal naar keuze,  individueel of per duo.


Opzet was om vanaf april vertellingen en voorleessessies te geven in wijkbibliotheken, scholen, CVO’s… Helaas kon dit niet doorgaan wegens de coronacrisis. Maar wordt vervolgd!


Partners: De Krook, Gent, Onderwijscentrum Gent en FEST, Federation for European Storytelling

Heksen/Hetze

Heksen/Hetze is een laagdrempelige, interactieve en participatieve voorstelling waarbij erfgoed aan beide kanten van de grens gekoppeld wordt aan storytelling pur sang. Het werd geïnspireerd door een periode waar niemand trots op is:

de heksenjacht in Europa. Meer dan 400 jaar later bestaat de vervolging van mensen om de verkeerde redenen nog steeds. Met historische verhalen, volksverhalen en verbeelding maken de verhalenvertellers Lisette Oosterbosch en Veerle Ernalsteen én een steeds wisselende lokale verteller hun publiek bewust van het verleden en delen ze hoe mensen bepaalde denkbeelden ontwikkelen.


Partners: dit initiatief was in samenwerking met De Verhaalderij, NL en werd mede mogelijk gemaakt door FEST en door Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.”


Bekijk de foto's hier

Oorvonk 2019

ELKE  ZONDAG IN HET CITADELPARK GENT

VERTELLERS EN MUZIKANTEN

WANDELINGEN EN VOORSTELLINGEN


Zomer op zijn Frans in Gent met verhalen voor jong en oud!
Elke zondag van augustus in het Citadelpark bij de kiosk.


In de namiddag voor families en 's avonds voor volwassenen.

 

Bekijk de foto's hier

Wee je gebeente!

Vertellingen voor volwassenen. Van licht luguber tot intens macaber. Griezelverhalen voor kinderen vanaf zes jaar en hun (groot)ouders.


Door de vijf vertellers van TcollectiefvertelT: Meneer Zee,

Hilde Rogge, Koen Demuynck, Madeleine Nieuwlaat en Veerle Ernalsteen. In het najaar van 2018 en winter 2019, in 19 verschillende bibliotheken in Oost-Vlaanderen.


Bekijk de foto's hier

Oorvonk 2018

Een heus vertelfestival tijdens de Gentse feesten, waarmee we de traditie oppikken van Van Stoel tot Stoel met hun vertellingen in de kelder van het Novotel. Verhalen in de namiddag voor kinderen maar de avonden zijn voor volwassenen. Op de gastlijst staan lokale en Vlaamse en Nederlandse conteurs.  Ze brengen verhalen uit Gent (onder andere over Joseph Ghuislain), Vlaanderen en van de wijde wereld. Een heel weekend land in de kerk van het Monasterium Poortackere. En één keer op stap in  de nachtelijke wijk.

 

Bekijk de foto's hier

+32 4 72 31 55 01

info@dewaaiervzw.be

Warandestraat 13D, 9000 Gent

COPYRIGHT © ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

De Waaier vzw

Ontwerp website - Heike Dobbelaere